Tips

Ventileren voor een gezond binnenklimaat

Een gezond binnenklimaat is erg belangrijk om te hebben en ook zeker om te behouden. Door goed te ventileren, wordt de vervuilde en vochtige lucht afgevoerd naar buiten. Wanneer u niet goed ventileert in uw woning, kunt u last krijgen van schimmels en/of huisstofmijt die kunnen leiden tot gezondheidsklachten.

Frisse lucht
Zorg voor voldoende frisse lucht in de woning. Dit kunt u doen door (klep)raampjes en/of de ventilatieroosters open te zetten. Het is daarnaast ook belangrijk dat de frisse lucht goed door de woning kan stromen. Na het slapen, tijdens het douchen en koken is het aan te raden om goed te luchten. Dit doet u door de ramen en/of deuren even wijd open te zetten. Wanneer u aan een drukke weg woont, is het ook belangrijk om goed te ventileren en te luchten. U kunt dan het beste de ramen open te zetten die niet op de weg uitkijken.

Ventileren met een MV-box of WTW-unit

Wanneer u een mechanische ventilatie-box of een warmte-terug-winning (WTW-unit) heeft, is het belangrijk dat u het apparaat laat onderhouden voor een goede en veilige werking. Daarnaast adviseren wij ook om de filters regelmatig te vervangen en de ventielen te reinigen, de luchtkwaliteit wordt voor een groot gedeelte hierdoor bepaald. De luchtkanalen waarop de MV-box en de WTW-unit zijn aangesloten moeten ook periodiek worden gereinigd. Gemiddeld is het advies om dit één keer in de vijf á zes jaar te laten doen.